Ruwweg een vijfde van de ziekenhuizen in Nederland verkeert financieel nog altijd in de gevarenzone.
Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van BDO Branchegroep Zorg. Het accountants- en adviesbureau analyseerde de jaarverslagen over 2013 van 74 algemene ziekenhuizen in Nederland.
Met name bij kleinere ziekenhuizen staan de financiën onder druk. Discussies rond bijvoorbeeld het selectief inkopen van zorg door de zorgverzekeraars brengen hier ook de grootste risico’s met zich mee.
Nieuw declaratiesysteem
Ziekenhuizen stapten drie jaar geleden over naar een nieuw declaratiesysteem. Daarbij krijgen ziekenhuizen niet langer een vast budget voor hun werk, maar worden ze betaald per afgeronde behandeling.
Het resultaat van de kleine ziekenhuizen was relatief sterk afhankelijk van compensaties die ze kregen om mogelijk omzetverlies door het nieuwe declaratiesysteem te compenseren.
Het gaat om de meest recente periode waarover zoveel cijfers bekend zijn. Nieuwe gegevens moeten uitwijzen of deze ziekenhuizen erin slagen het wegvallen van de compensaties op te vangen in hun bedrijfsvoering.
Meer marktwerking in de zorg
Vergeleken met eerder onderzoek zijn de resultaten van de ziekenhuizen wel verbeterd, zegt BDO. Maar de toenemende marktwerking in de zorg en soms onduidelijke regelgeving zorgen voor grote onzekerheid. Feitelijk liggen veel ziekenhuizen aan het "infuus van de zorgverzekeraars en de banken", constateren de onderzoekers.
In november vorig jaar werd de Zorggroep Pasana failliet verklaard. Daarmee dreigde ook het doek te vallen voor De Sionsberg in Dokkum, het kleinste ziekenhuis van Nederland. In januari werd voor de instelling een doorstart in afgeslankte vorm bereikt.
Vragen aan minister Schippers
In de Tweede Kamer heeft de ChristenUnie vragen gesteld over de kwestie. De partij wil onder meer van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) horen waarom kleine ziekenhuizen vaker financiële problemen hebben dan de grotere.
Carla Dik (Kamerlid ChristenUnie) vindt "kleine ziekenhuizen in de regio van groot belang". Zij pleit er daarom voor de bereikbaarheidstoelage niet alleen te gebruiken om de spoedeisende hulp open te houden maar ook voor het behoud van basiszorg zodat mensen in een ziekenhuis in hun directe omgeving terechtkunnen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl